Kolakowski en het kwaad

Omslag Kolakowski

Leszek Kolakowski (1927-2009) is een eindeloos interessante filosoof. Hij groeide op in het communistische Oost-Europa, maar vertrok naar het Westen toen hij niet langer leven kon met de staatsideologie in Polen. Over zijn werk is een zeer goed boek verschenen, waarschijnlijk het beste dat ooit het Nederlands verscheen over Kolakowski. Lees hier mijn impressie van het boek op de website CVandaag.

9789086871698

Voor liefhebbers van Kolakowski’s werk is er opwindend nieuws: in zijn nalatenschap is een manuscript gevonden over Jezus, over het nadeel van ontmythologisering en over het nut van het Laatste Oordeel. Het heet Jezus. Een apologetische en sceptisch essay en verschijnt medio september bij uitgeverij Klement. Alvast een citaat hieruit, als voorproefje. Als Kolakowski heeft geconstateerd dat volgens Nietzsche er slechts grondeloosheid overblijft voor de naar zin en houvast zoekende mens, noteert Kolakowski:

‘Maar volgens de boodschap van Jezus is er immers het Koninkrijk, en dat is de enige reden waarom het leven niet een noodzakelijke mislukking is. Bestaat het Koninkrijk [van Jezus] niet, dan is de consequentie hiervan dat het leven wél een mislukking is – altijd, en in alle gevallen.’